sådan fortæller du at du er blevet opsagt

At blive opsagt er på ingen måde fedt. Det er muligt at du har fået en tiltalende aftrædelsesordning (hvis du er heldig), og måske hadede du alligevel dit job. Under alle omstændigheder vil det højst sandsynligt stadig gøre ondt, og specielt hvis du var glad for dit arbejde.

Det er helt normalt at være ked af det, føle vrede eller være flov over at blive opsagt. Og det er også normalt at være i tvivl om hvordan du bedst deler det med din familie, venner og netværk. Men det er netop dine nærmeste der kan og vil hjælpe dig igennem de hårde dage du går i møde. Og at involvere dit netværk kan være med til at lande dit næste job.

Her har vi samlet nogle forslag til hvordan du kan starte nogle produktive samtaler – uden at det bliver akavet.

Hvordan du får fortalt det til venner og familie

Du starter måske med et grådkvalt opkald til din mor eller en tur ned til den nærmeste iskiosk med din bedste ven, for at få alle følelserne ud og lukke lidt damp ud med en du stoler på.

Når først det egentlige shock har lagt sig, og du føler dig følelsesmæssig klar til at inddrage resten af din inderste cirkel, så start med at informer personen om at du har nogle dårlige nyheder du gerne vil dele. Du kan starte med at sige noget i stil med, “Jeg vil gerne snakke med dig om mit arbejde, det er ikke helt let for mig og jeg er stadig påvirket af hvad der er sket.”

Herefter fortæller du dem, hvad du har brug for fra dem. Da det er dine nærmeste er det helt OK at være mere konkret omkring hvad du har brug for. For eksempel:

  • “Jeg har brug for en skulder at græde ud ved”
  • “Jeg har brug for din støtte.”
  • “Jeg har brug for du lytter, mens jeg raser lidt ud.”
  • “Jeg kunne godt bruge din hjælp til at finde et nyt job, men lige nu har jeg brug for lige at bearbejde det.”

At sætte forventninger fra start af, vil hjælpe med at du får det ud af samtalen, som du har brug for. Ofte, så har vores nærmeste de bedste intentioner om at hjælpe med at løse vores problemer (eller værre endnu, give os råd uopfordret). Når det vi egentlig har brug for, blot er en der vil lytte.

Det er også muligt, at du slet ikke har energien til at snakke med alle dine nærmeste personligt. Så at sende en gruppe SMS til dine nærmeste er bestemt OK. Du kan holde den kort og noget i denne stil:

Hej venner, jeg har nogle dårlige nyheder, som jeg vil dele med jer. Igår blev jeg opsagt i min stilling hos [firma]. Det var uventet og jeg har stadig ikke helt forstået det. Jeg skal nok holde jer opdateret på hvad min fremtidige karriere kommer til at indebære og hvor henne. Som det ser ud lige nu, så hvis nogen af jer har lyst til at mødes, så er min kalender fri!

 Du skal være forberedt på at få en masse spørgsmål og tilbud om hjælp til at finde et nyt arbejde. Hvis du føler det overvældende og ikke klar til at addressere alle spørgsmålene. Så er det OK at du melder tilbage, at du meget gerne vil dele flere detaljer næste gang i ses og at det for nu, blot handlede om at holde dem opdateret.

Hvordan du benytter dig af dit netværk

Når du bliver opsagt, så er det helt normalt, hvis du gennemgår en bred vifte af følelser. Nogle vil begynde at lede efter et nyt arbejde med det samme og andre vil blive motiveret til at lave et karriere skifte. Uanset hvad du føler, så skader det ikke at spørge din mentor eller tidligere kollegaer til råds.

Afhængig at dit forhold til dem, så kan du tage kontakt til dem over telefonen eller via mail. Du kan sige noget i denne stil:

Jeg er blevet opsagt ud af det blå fra [firma] og overvejer seriøst hvad jeg skal som det næste. Jeg har altid værdsat dine råd, så jeg vil høre om du har lyst til at jeg giver en kop kaffe, og vi tager en snak om min fremtidige karriere muligheder?

Når du føler dig klar til at starte jobjagten for alvor, så overvej at sende en email til tidligere kollegaer, bekendte og relevante familiemedlemmer og bed om mere konkret hjælp.

Du kan bruge nedenstående skabelon til mailen:

———–

Hej [navn],

Håber alt går godt? Det er lang tid siden, vi sidst sås som var [sidst i var sammen].

Jeg skriver til dig, da jeg har brug for din hjælp. Du har sikkert hørt, at jeg er blevet opsagt hos [firma] og jeg søger derfor nye muligheder et nyt sted. Jeg leder primært efter [beskrivelse af rollen] hos firmaer i [nævn din industri], og er specielt interesseret i virksomheder som [firma 1], [firma 2] eller [firma 3].

Hvis du skulle høre om muligheder i nogle af førnævnte brancher, eller har kontakter i nogen af ovenstående virksomheder, vil jeg sætte stor pris på en henvisning eller introduktion! Nederst i mailen har jeg skrevet en kort introduktion af min erfaring og har også tilladt mig at vedhæfte mit CV, som du er velkommen til at sende videre.

Jeg sætter stor pris på din hjælp. Hvis der nogensinde er noget jeg kan være dig behjælpelig med, så må du endelig sige til.

På forhånd tak!

[dit navn]

[kort intro med erfaring]

———–

Du bestemmer selv hvor meget du vil dele omkring din opsigelse, når du deler det med dit netværk. Det er helt ok at du blot informerer om at du ikke længere arbejder for din tidligere arbejdsgiver – de fleste vil være forstående og vil holde igen med deres nysgerrighed. Når det er sagt, så vil det i nogen situationer give mere kontekst til personen og vil hjælpe dem med at give dig bedre råd.

 Sådan deler du nyheden med dit netværk på sociale netværk

Det her vil typisk være den sidste del du mangler og formålet er ikke at udstille dig eller komme med din side af sagen. Det er udelukkende for at informere dit bredere netværk – inklusiv venner og bekendte på sociale medier, som du ikke vil sende en mail til, så de kan hjælpe dig med et nyt job. Hvis du har brug for bevis for at se hvor godt det kan virke, bør du tage et hurtig kig på dette indlæg på LinkedIn og tjekke kommentarerne.

Du kan nøjes med at holde din opdatering kort og præcis:

Efter [X år] hos [firma] er jeg nu på udkig efter nye muligheder. Jeg er spændt på at udvide min viden og blive udfordret inden for [område] i en [rolle eksempel]. Send mig en besked og læg en kommentar, hvis du kender nogen der kan bruge en som mig.

 eller:

Jeg leder efter nye udfordringer! Hvis du hører om nogen roller indenfor [branche] i eller omkring [område], hører jeg meget gerne fra dig. Jeg har erfaring indenfor [område] og håber at lande et job som [eksempler på roller].

Hvis du er blevet opsagt i forbindelse med en fyringsrunde der er blevet nævnt i medierne, så referer gerne til det. Du kan evt. dele en artikel eller presse meddelse omkring fyringsrunden sammen med en kort opdatering om at du leder efter et nyt job:

Desværre, så er jeg en af de mange ansatte som er en del af fyringsrunderne hos [firma]. Jeg er ked af at skulle stoppe, men er til gengæld spændt på hvilke nye udfordringer der venter. Det er derfor nu officielt at jeg leder efter et nyt arbejde. Min erfaring dækker [område] og mit drømmejob vil være i [industri/branche]. Hvis du kender nogen eller hører om en stilling, så send det meget gerne min vej!

 Det vigtigste med dine opdateringer er ikke at fokusere på selve opsigelsen, men at dit fokus er på at finde nye udfordringer.

Det eneste der er svære en selve opsigelsen er at fortælle det til andre. Det er helt OK at have blandede følelser omkring situationen. Men at vide du har et stærkt netværk der står klar til at støtte dig kan være med til at holde et positivt sind.

Skrevet af Det perfekte CV

Jobsøgning skal ikke kun være for dem der er dygtige til at sætte noget smart op i Word. Det skal være for alle og det har vi gjort til vores personlige mission. At sikre alle muligheden for en professionelt designet CV skabelon.

2 Comments

  1. Rigtig gode informationer! Tak for det.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *